De Dutch Windwheel staat voor een combinatie van unieke functies (wonen, werken, attractie en vervoer) en voor extreem duurzaam ontwikkelen (climate architecture and development). Ook is het een icoon van grote economisch betekenis voor de regio in het creƫren van banen en indirecte economische baten door de huisvesting van innovatieve bedrijven en toerisme. Zodoende wordt het gebouw een ankerpunt in een gebiedsontwikkeling en kan worden ingezet als katalysator. Het programma voorstel is een combinatie van een campus (een inspirerende omgeving waar nieuwe bedrijven starten), duurzaam wonen en werken en een plek om waar duurzame vervoerstromen en toerisme samen komen.
Energietransitie
De Dutch Windwheel heeft als doelstelling een CO2-neutraal gebouw te zijn. Het gebouw is een voorbeeld van Klimaat Architectuur. De vorm is gebaseerd op het oogsten van wind- en zonne-energie. Het gebouw is dus ontworpen om de energievraag te reduceren, energie op te wekken, te distribueren, op te slaan met seizoensopslag en om reststromen optimaal te benutten (via warmteterugwinning en cascadering).
ICT en Big Data
Structureel inzetten van ICT en Big Data maakt het mogelijk om op maat diensten en belevingen aan te bieden aan de gebruikers van het gebouw. Voor iedere gebruiker van het gebouw zijn maatwerk diensten beschikbaar, van schoonmaakdiensten, tot boodschappen bestellen, of kinderen opvangen. Een deel van deze diensten zijn ook in ruilvormen te regelen.
Circulaire Economie
Het gebouw wordt opgevat als een cluster van diensten. Diensten in de breedste zin van het woord. Er worden prestatiecontracten afgesloten met leveranciers van bijvoorbeeld de gevel, die op den duur meer energie moet gaan leveren dan op het moment van eerste ingebruikname. Door circulair te bouwen zijn onderdelen van het gebouw makkelijk vervangbaar in de toekomst, waardoor het gebouw altijd up-to-date is met de nieuwste technologieƫn.